Tyfoon Haiyan

Op vrijdag 8 november 2013, om 04.40 uur plaatselijke tijd, kwam supertyfoon Haiyan, op de Filipijnen bekend onder de naam Yolanda, aan op het eerste getroffen eiland Samar, bij het plaatsje Guiuan. De windsnelheden reikten tot ver boven de 300 km/u.

Rond 07.00 uur kwam de tyfoon aan bij Tolosa in Leyte en vervolgens was om 09.40 uur Daanbantayan op Cebu het slachtoffer van het oog van de tyfoon.

Op de bovenstaande afbeelding is het pad, dat de tyfoon heeft afgelegd goed te zien. Ook het eiland Panay en Palawan zijn getroffen.

In de media ging de aandacht vooral uit naar de hoofdstad van Leyte, Tacloban. Daar was alles verwoest en vielen de meeste doden. Maar er zijn ook slachtoffers in het verdere pad van de tyfoon. Bij hun is de materiele schade net zo groot. Ook bij deze mensen is alle hulp bij de wederopbouw welkom.

De actie op de nationale en commerciele zenders was een groot succes, maar er zijn genoeg mensen die hun twijfels hebben of alle gelden en goederen op de juiste plek bij de juiste hulpbehoevenden terecht komt.

Maricon is zelf begonnen met een eigen actie om geld in te zamelen. Voor mensen die geen geld willen geven maar nog zomerkleren, schoenen, slippers, lakens en handdoeken willen afstaan, staat de deur ook open.

Het is ook mogelijk om iets te kopen, BananaCake, Brownies of Filipijnse broodjes (Pan de Sal), de volledige opbrengst gaat ook ten doel van onze hulp aan de slachtoffers op Panay.  

Voor de kinderen zijn KNUFFELS erg welkom. Wij sturen deze goederen op naar de hulpbehoevende op het eiland Panay, naar de plaats Pres. Roxas.

In de zomer van 2014 zullen wij de ingezamelde goederen daar zelf aan de bevolking uitdelen. Met het ingezamelde geld zullen wij het transport van de dozen betalen en het geld dat hiervan overblijft zullen wij besteden aan voedselpakketten die wij ter plaatse zullen samenstellen.

In Pres. Roxas staat nu een waterzuiveringsinstallatie uit Canada, om de bevolking van schoon water te kunnen voorzien. Het herstel van het electriciteitsnetwerk kan nog zeker 5 maanden duren. Alle palen die de kabels droegen zijn omgewaaid en zullen langs het hele traject vernieuwd moeten worden.