Blogd januari 2018

Dit is de verzameling blogs m.b.t. mijn training, uitrusting en planning van mijn 2018 camino’s in de maand januari.

14-01-2018:

Vandaag, na een ochtend wandelingetje van 16 km met Jake (the real Husky), JJ (mijn Husky mascotte) en een oude rugzak geladen met 6 kilo, mijn BACKPACK gekocht voor mijn trip naar Santiago de Compostela. Je moet ergens beginnen met het samenstellen, ik doe dit om nu als eerste mijn backpack te kopen. Misschien is ie te groot en neem ik net genoeg mee, met de spanbanden kan ie altijd kleiner worden gemaakt. Tevens ook maar een wandelstok meegepakt, uiteraard wel betaald aan de kassa.

15-01-2018:

In 2009 zijn wij als gezin op een auto-pelgrimstocht naar Fatima, Santiago de Compostella, Lourdes en Nevers geweest. Toen wij vanuit Santiago wegreden zagen wij wandelaars die te voet op weg waren naar de plek die wij net verlaten hadden. Toen kreeg ik het idee, samen met mijn vrouw, om dit ook ooit eens te doen. Begin 2017 kwam dit idee weer in mij op. En al helemaal toen ik op Paaszaterdag de Swentiboldmars (40 km) in 6 en een half uur had gelopen. Het plannen begon: vakantiedagen opbouwen om in 2019 vanuit mijn woonplaats in 3 tot 4 maanden naar Santiago te lopen. Door onvoorziene omstandigheden zal 2019 niet lukken en een jaar uitstellen naar 2020 wil ik niet. Dus dan maar 1 jaar eerder en dan niet vanuit Nederland maar Zuid Frankrijk. En dan is Lourdes wel een mooie startplaats i.p.v. de drukte in Saint-Jean-Pied-de-Port. Maar waarom ga je lopen en vooral waarom zo’n grote afstand? Er zijn mensen die meer lopen, starten vanuit hun woonplaats naar Santiago, of zelfs vanuit de Sint Jacobiparochie in Friesland. Waarom een pelgrimstocht? Of is het iets anders? Een sportieve vakantie, niet met de bus, auto of vliegtuig, maar lekker zelf het vervoermiddel zijn. Of is het een avontuur, naar het onbekende of het onbekende op je af laten komen. Natuurlijk kan het ook een hele grote verrassing zijn en kom je tot de ontdekking dat je helemaal anders in elkaar steekt. Maar waarom ga ik dan? Die vraag kan ik nu niet volledig beantwoorden, het zijn voor mij op dit moment meerdere redenen om dit te ondernemen. Misschien is het wel een mid-life crisis en heb je een moment van bezinning nodig om je bepaalde dingen nodig om te relativeren. Maar hoe langer ik erbij stil sta, hoe meer ik neig naar het volgende: 20% geloof, ‘t is tenslotte een apostel van Jezus waar je naar op weg gaat. 20% sportiviteit, ‘t is tenslotte je eigen lichaam die je stap voor stap ergens naar toe gaat brengen. 20% avontuur, ‘t is tenslotte een grote onderneming om (bijna) zonder afspraken een hele tocht te voet af te leggen en 9 weken niet weten waar je ‘s avonds slaapt. 20% leer je zelf (nog) beter kennen, ‘t is tenslotte je innerlijke stem die je vragen gaat stellen waarom je dit doet, voor wie je het doet, wat je ermee hoopt te bereiken, etc. etc. etc. 20% …….., ‘t is tenslotte wachten wat er gebeuren gaat. Je leest verhalen, kijkt filmpjes op YouTube, hoort verhalen en nog meer zaken. Ik mag mij gelukkig prijzen op deze wereld, getrouwd met een lieve en zorgzame vrouw, een zoon een dochter die ook goed in het leven staan. Werk dat veel voldoening geeft, een goede gezondheid, niets te kort komen. Een huisdier die dol op iedereen is. Wat kun en wil je nog meer? Is er nog meer of zijn er zaken die je over het hoofd ziet en moet je terug naar af. Zaken van een afstand bekijken en herbeoordelen. Wie zal het zeggen? Mijn innerlijke ik, de avonturen die ik hopelijk mag beleven of de verschillende mensen die ik ga treffen. Iedere dag zal anders zijn, je zult geen enkele dag herbeleven, niet hier en zeker niet tijdens de tocht. Als je dan op pad bent gegaan, vol verwachting op hetgeen je zoekt of denkt dat er iets moet veranderen, maar na enkele dagen kom je erachter dat er iets ontbreekt, niets gebeurd, is je doel dan niet dat je niet meer kunt bereiken en dat je alles al bereikt hebt? Ga je dan naar huis met een gevoel van mislukking? Ik denk van niet want je moest een stap zetten die je dit vertelde. Als ik naar afloop maar mag schrijven: Ik ben gezond terug, blij weer thuis te zijn en wat was het……….

17-01-2018:

Het is lastig om op werkdagen kilometers te maken. ‘s Morgens vertrek je naar je werk, dan heb je eerst even met Jake gelopen. ‘s Avonds kom je thuis, dan eten en vervolgens op pad. Maar nu het nog donker is, loop je niet zo snel door de te verwachtte wandelpaden. En het is ook al snel laat. Dus beperkt het zich tot 1, anderhalf of 2 uur. Dus moeten de weekenden maar wat meer kilometers gemaakt worden. Het is ook zaak om meerdere dagen achter elkaar meer dan 20 kilometer af te leggen. De eerste gelegenheid zal zijn met Carnaval. Dan kan dit van zaterdag t/m woensdag, 5 dagen achter elkaar. Dus van 9 tot 13 februari ga ik proberen een 100 kilometer af te leggen, met mijn backpack en mascotte, maar helaas zonder Jake. Dan volgt nog het Paasweekend, op Paaszaterdag de Swentiboldmars, 40 kilometer. Op Paaszondag en -maandag ieder misschien nog 30 kilometer, ook alle dagen met backpack.

20-01-2018:

Als je van plan bent de Camino te lopen (of fietsen), weet je wat je doel zal zijn: de kathedraal in Santiago de Compostella waar de Heilige Apostel Jakobus begraven is. Je gaat als pelgrim op bedevaart naar deze heilige plaats, iedereen voor een eigen reden. Maar om te eindigen moet je ergens gaan starten. Dit is voor iedereen anders, of misschien niet? Velen vertrekken vanaf hun woonplaats, maar de meesten kiezen toch een plaats dichter bij hun einddoel. Zo ook wij, al hoewel mijn eerste intentie was om ook vanaf mijn huis te vertrekken. Nu wordt het zuid Frankrijk voor mij. Maar de plaats is nog niet vastgelegd. Wordt het Lourdes, Oloron Sainte Marie of toch Saint Jean Pied de Port? Maar als ik nu iets anders wil lopen dan de drukke Camino Frances, dan moet ik verder kijken ……. Ik denk nu aan Lourdes als startplaats, om vervolgens naar Oloron Sainte Marie te lopen (in westelijke richting), dan naar het zuiden de Pyreneeën oversteken naar Jaca en dan weer in westelijke richting naar Puente la Reine. Eenmaal hier aangekomen kom je als het ware op de snelweg Camono Frances, de drukste en misschien wel bekendste Camino naar Santiago. De eerste anderhalve week zal het rustig zijn, want weinigen nemen de route Lourdes-Oloron-Somport-Jaca-Puente la Reine. Tijd om tot rust te komen, om je goed voor te bereiden en te wennen aan het wandelen. En dan op de Frances je ervaringen delen en de verhalen horen over de gebruikelijke route vanaf Saint Jean Pied de Port-Roncevalles-Pamplona. Als de trip voortvarend verloopt en er nog tijd over is, tot Maricon arriveert in Sanstiago, zou ik nog kunnen doorlopen naar het einde van de wereld en misschien ook Muxia. Maar als Maricon weer bij mij is, reizen we met de bus naar Ferrol, om samen een kleine Camino Ingles te lopen. Samen lopen en kijken hoe een sportieve vakantie kan zijn. EN of we zoiets vaker moeten ondernemen. Wie weet krijgen we last van een sportief virus dat wandelen heet…..

21-01-2018:

Alweer een week voorbij, betekent ook weer een week korter bij de start van de tocht. In de eerste week van dit jaar slechts 38 km gelopen. In de 2e week kwam ik uit op 51 km en deze week zijn het er 56 km. Nog niet heel veel als je je bedenkt dat het er straks enorm veel zijn per week. Maar de grotere afstanden gaan nu wel met de backpack om. Dus niet meer zonder, betekent ook de spieren en rug laten wennen aan de uitdaging die dit jaar gaat beginnen.

22-01-2018:

Hier een duo foto, zoek de 10 verschillen, van mijn mascottes. De linker loopt regelmatig met mij hier de trainingstochtjes. De rechter zal, als ik nog in mijn marge qua backpack gewicht zit, als mascotte meegaan op mijn tocht naar Santiago.

23-01-2018:

De dag dat ik afreis naar mijn startplaats Lourdes ligt vast: vrijdag 11 mei . Deze dag zal volledig in het steken staan van de trein, want waar zouden we zijn zonder de trein? Op het station…… Alle gekheid op een stokje, de reis begint met een ritje naar Maastricht Centraal, daar op de boemel naar Luik Guillemins. Overstappen op de Thalys naar Parijs, Gare du Nord. Even met de metro naar Gare du Montparnasse om daar weer plaats te nemen in de T.G.V. naar Lourdes. Als het mee zit ben ik dan voor 18.00 uur in Lourdes en een half uurtje later op mijn eerste overnachtingslocatie. Kunnen we misschien ook nog de avondprocessie meelopen als spirituele voorbereiding op de tocht die dan zaterdag 12 mei begint.

27-01-2018:

Vanmiddag een zeer leerzame bijeenkomst bijgewoond met mijn vrouw, georganiseerd door de Limburgse afdeling van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob. In Munstergeleen bij Ria en Henk kregen wij en de andere aanwezige zeer goede informatie over wat je wel en niet kunt meenemen, wat te verwachten onderweg. Maar wat je vooral moet doen: laat het gewoon gebeuren, als het moeilijk wordt helpt Sint Jacob je er wel uit. Dus doe geen (te) gekke dingen en ervaar alles wat je overkomt, sta open voor de mede pelgrims en de mensen langs de route. Na afloop nog even bij pater Karel langs geweest. Wij zijn natuurlijk te voet gegaan naar deze bijeenkomst, mooie training….

28-01-2018:

Deze week was het druk met prive zaken, waardoor de werkdagen niet altijd gewandeld kon worden. Dit kan regelmatig gebeuren, maar we houden de moed (en soms het tempo) erin. Vandaag de eerste dag met een backpack van bijna 10 kilo een afstand van ruim 21 km gelopen. Dacht zelf dat mijn tempo niet hoog lag, maar bij thuiskomst bleek toch dat mijn kilometertijd op 10 minuten 35 seconden stond. Moet dus nog wat afremmen de volgende keer. Voor het weekend van 2 en 3 februari gaan we beginnen aan het Limburgse deel van Santiago aan het Wad. Dan wandelen wij in een groep en zal de snelheid wel aangepast zijn.