Hulp Actie 2016

Verslag Hulpactie slachtoffers tyfoon Yolanda

Op zondag 13 juli was het zo ver. Onze vakantie en dus ook onze slachtoffer hulp actie ging beginnen. Vanaf Düsseldorf via Abu Dhabi naar Manila vliegen  duurt met de verplichte tussenstop van 4 uur en 20 minuten in Abu Dhabi 19 uur en 40 minuten. Maandagavond half 12 kwamen wij aan in Manila en werden wij opgehaald door een neef. Buiten de dozen die wij al eerder hadden opgestuurd (Balikbayan zie andere verslagen) hadden wij nog 90 kilo bagage bij ons, gedeeltelijk voor ons, maar ook nog hulpgoederen voor uit te delen. Op die bewuste maandag waren alle scholen in Manila en omstreken vrij i.v.m. een tyfoon die op komst was. Gelukkig was deze tyfoon, genaamd Glenda, nog niet actief. Op dinsdag waren de scholen ook vrij, om dezelfde reden, maar het weer was goed, warm en zonnig en eigenlijk geen vuiltje in de lucht. Het was voor ons een uitpakdag, de dozen controleren en al een start maken met hetgeen wij zouden meenemen naar Hanglid, zodra wij zouden doorreizen.

Maar, in de nacht van dinsdag op woensdag trok Glenda vol over ons gebied. Wij werden ’s nachts wakker van de wind en de druppels die op ons hoofd vielen. Het waaide heel hard, het regende heel hard en er was geen elektriciteit meer. Slapen was niet meer mogelijk, proberen om de schade die werd veroorzaakt door de regen zo min mogelijk te houden werd onze prioriteit. Wij hadden nog enkele openingen in huis waar nog geen kozijnen en ramen in zaten en hier werd door de extreem harde wind de regen naar binnen geblazen. Op de zolder kwam behoorlijk veel water naar binnen hetgeen resulteerde in het lekken door de vloer/plafond naar onze slaapkamer en nabijgelegen kamer. ’s Ochtends om 7 uur heb ik een korte video opname gemaakt vanaf ons balkon, om zo een kleine indruk te geven hoe hard het nog waaide en regende nadat het centrum van de tyfoon enkele uren geleden gepasseerd was. Deze tyfoon van de 3e categorie trok gelukkig snel over waardoor de schade “beperkt” bleef       Film 1: Regen en wind, verwoesten veel.

Vooraf hadden wij al een uitstapje gepland en geboekt naar het noorden van Luzon, het grootste eiland van de Filipijnen waar ook Manila op ligt. Dit betekende dus dat wij naar de luchthaven moesten rijden om enige aanspraak te kunnen maken als er geen vluchten zouden vertrekken. Er gingen inderdaad geen vluchten maar wij werden omgeboekt naar de avondvlucht, die ging uiteindelijk wel door. In het noorden van Luzon was het weer goed en niets te merken van de tyfoon die wij net hadden meegemaakt. Na 4 dagen keerden wij terug in Manila, waar ook onze ouders uit de provincie waren gearriveerd. Er was nog steeds geen stroom aanwezig in onze stad. Ook lagen er nog veel omgewaaide bomen en andere schade van de tyfoon op en langs de weg. 6 Dagen nadat de tyfoon was overgetrokken hadden wij eindelijk weer stroom. Wij hebben toen besloten om in een zwaar getroffen wijk, aan het water te helpen met een kleine hulpactie. De dozen die wij hadden opgestuurd naar Muntinlupa kwamen nu goed van pas. In deze dozen zaten o.a. giften van oud Agentschap NL, zoals bijvoorbeeld stoffen draagtassen, pennen en notitie blokjes, chocolade blokken. Maar wij hadden ook kleding en speeltjes opgestuurd. Wij hebben een kleine 50 pakketjes gemaakt met eerder genoemd materiaal. Tevens hadden wij het idee om muffins uit te delen aan de kleine kinderen. Film 2: Pakketjes klaar maken voor Glenda slachtoffers. De muffins zijn door Maricon zelf gebakken in Muntinlupa. Het werden er dus 100 muffins, chocolade (met de chocolade van RVO.NL) en bananen. Alleen een muffin is ook niet leuk, dus hebben wij ook pakjes limonade gekocht om samen met de muffins uit te delen.

Figuur 1  Zoals het was

In deze video reportage (Film 3), als ik het zo mag noemen, kun je het resultaat zien van de actie. Via een bekende is er eerst een voorselectie gemaakt van de hulpbehoevenden, zij hadden een papiertje gekregen met een nummer erop en zouden dan een tas met spullen krijgen. Daarna werd kleiding uitgedeeld aan degene die aanwezig waren. Vervolgens was het de beurt aan de knuffels om kinderen blij te maken. De muffins en pakjes limonade gingen ook vervolgens vlug de groep in. Er was nog een zak met kleding in de auto die weer gretig verdeeld werd. Toen we weer terug reden zijn we gestopt bij enkele slachtoffers die hun huis helemaal waren kwijtgeraakt en nu sliepen in de overblijfselen daarvan. Hun hebben wij lakens, dekens en handdoeken kunnen geven.

Op 2 augustus zijn we met z’n allen vertrokken van Muntinlupa naar Lutod-Lutod (Hanglid) waarvoor wij vorig jaar onze hulpactie zijn gestart. We hadden besloten om middels Ro-Ro naar Hanglid te reizen, hierdoor konden we behoorlijk wat hulpgoederen meenemen. Roll on-Roll off betekent hier dat je per bus en veerboot reist. Zodra de bus een veerboot op moet, gaat iedereen uit de bus en kan vervolgens plaatsnemen op de veerboot. Komt de veerboot aan op het volgende eiland en de bus staat weer op land, mag iedereen weer instappen en gaat de busreis verder. Voor onze reis betekende dit 2 keer plaatsnemen op een veerboot, want wij reisden vanaf het eiland Luzon via Mindoro naar het eiland Panay. De reis duurde ongeveer 24 uur en was behoorlijk vermoeiend voor iedereen.

In Hanglid zijn wij vervolgens aan de slag gegaan om de hulpgoederen uit te pakken, families te selecteren en goederen te kopen voor uit te delen. Zoals eerder vermeld was onze hulpactie bedoelt voor deze streek, dus probeerden wij ook hier meer te doen dan voor de slachtoffers van Glenda. Wij hadden al 200 kilo rijst laten kopen door onze familie, die dit vervolgens heeft verdeeld over 100 plastic zakken. Vervolgens hebben wij nog boodschappen gedaan in Roxas City. Hier hebben wij de volgende goederen gekocht voor ons hulppakket: melkpoeder, 3in1 koffie, sardientjes in blik, cornedbeef in blik, waspoeder, zeepwasblokje, handzeep, sky-flakes crackers, oreo-koekjes, noodles, suiker. Dit hulppakket wordt dus aangevuld met 2 kilo rijst en een blokje chocolade.Tevens worden er 100 pakketjes klaargemaakt waarin notitieblokjes, pennen en een knuffel zaten. In een derde zakje zitten enkele kledingartikelen.  Tijdens de uitgifte aan huis krijgen ze ook nog een medaille van Onze Lieve Vrouw. Film 5: Pakketjes maken voor de slachtoffers van tyfoon Yolanda

Er zijn ook enkele opnames gemaakt van restanten van huizen, als je ze al zo mag noemen, waarin gezinnen nu nog steeds wonen. Zij hebben geen geld, of familie die hun geld kan geven, om de geleden schade te herstellen. Film 4: zo leven er nog velen.. Bij 1 van deze huizen, waar het dak nog steeds uit zeil bestaat komt een staalplaten dak, dankzij giften die wij hebben mogen ontvangen. Wij hebben ook een vrouw bezocht die eerder van ons een hulppakket heeft ontvangen. Zij is blind en hierdoor heeft zij haar voeten verbrand toen ze eten aan het koken was.

Nadat we aan huis hulpgoederen hebben uitgedeeld (film 6), zijn we met 2 tricycles naar een andere “wijk” gereden om daar gezinnen te helpen. In filmpje 7 zie je de rit ernaar toe en tevens het uitdelen van de pakketten aldaar. Tevens zie je ook een “brug” waarover kinderen, volwassenen en ouderen dagelijks moeten lopen om van huis naar school, werk en markt moeten lopen. Wij zijn hier 1 keer overheen gelopen en dat was voor ons een enge belevenis. De 7 gezinnen die aan de overkant van die brug wonen hebben geen stromend water en geen elektriciteit. Het water halen ze uit enkele putten, met de handpomp of een emmer aan een touw. Hier woont ook een oudere vrouw wiens man vermoord is, met haar kinderen in een onderkomen waar het dak nog steeds van zeil was, dat door de eerste hulptroepen is uitgegeven. Wij hebben geld achtergelaten om ervoor te zorgen dat er een dak van staalplaten op het huis komt. Dit huis is na ons vertrek hoger geplaatst en voorzien van een nieuw dak. Oude restanten dakplaten dienen nu als extra bescherming aan de buitenkant. Op de foto’s kun je dit goed zien. (let op het commentaar bij de foto’s).

Na thuiskomst die avond hadden we wonderbaarlijk nog spullen over thuis, dus zijn we op een 3e locatie de restanten gaan uitdelen. De laatste (extra) hulpactie. Hier kwamen we een blinde man tegen die samen met zijn doofstomme zoon leeft. Hij heeft geen inkomsten en is afhankelijk van hulpgoederen. Ook nog andere gezinnen hebben we iets kunnen geven. In deze video is het allemaal een beetje te volgen.

In de video’s kun je een en ander goed volgen, maar er zijn ook volop foto’s gemaakt. Let op eventuele bijschriften bij de foto’s.

1.       Sorteren en klaar maken hulppakketten Muntinlupa

2.       Uitdelen aan slachtoffers tyfoon Glenda, Muntinlupa

3.       Lutod-Lutod (Hanglid) zo ziet het er nu uit, bijna 1 jaar na tyfoon Yolanda

4.       Sorteren en klaar maken hulppakketten Hanglid

5.       Uitdelen van hulppakketten aan huis

6.       Uitdelen van hulppakketten in het afgelegen gebied

7.       De laatste pakketten, die waren blijven liggen, uitdelen

8.       Hulp aan de Zusters van Liefde (Daughters of Charity)

Vervolg figuur 1: Dat huis heeft dankzij giften een nieuw dak gekregen, maar ze hebben zelfs nog iets meer aan kunnen “verbouwen”, waardoor het steviger staat en bij harde regen ook droger, door het te verhogen.

Na de hulpactie in Lutod-Lutod zijn we ook naar Ilo-Ilo gegaan. De grootste stad op het eiland Panay. Hier hebben wij een verzorgingshuis voor ouderen bezocht. Dit verzorgingshuis valt onder de orde van de Zusters van Liefde (Daughters of Charity), dit is de zusterorde van de Congregatie van Lazaristen (Vincentius, Vincent de Paul). In hun verzorgingshuis zitten alleen bejaarden die zelf geen familie meer hebben. Zij die wel nog familieleden hebben moeten maandelijks een bijdrage in de kosten leveren. Wij hebben hun gesteund met een mooie financiële bijdrage, chocolade, notitieblokken en pennen. Alle middelen waren hartelijk welkom.

Wij hebben ook dakplaten gekocht voor de bewoner van onderstaande hut. Ook zijn dak lekt heel erg. Wij hebben vorige week gehoord dat hij het hout voor de balken waarop de platen zouden moeten rusten nog niet bij elkaar heeft. Wij hadden besloten om hiervoor alsnog geld voor over te maken. Wij lieten eerst een prijsopgave doen, maar toen de bewoner dit hoorde heeft hij bedankt voor die financiële bijdrage. Zijn trots staat het niet toe dat hij nog meer hulp krijgt. Hij heeft een droom die hij wil verwezenlijken en daarin ziet hij geen hulp van anderen.

Tot slot willen wij iedereen die ons gesteund heeft hartelijk danken. De kleding, knuffels, lakens, handdoeken, tassen, pennen, kladblokken en alle andere giften waren hartelijk welkom bij de slachtoffers.

Mede ook de financiële giften die wij mochten ontvangen en de opbrengst van de verkoop van muffins, brownies, Siopao en andere lekkernijen die Maricon maakt, maakte het mogelijk alles op de juiste plek te krijgen.

DANK JULLIE ALLEMAAL namens de slachtoffers

THANK YOU VERY MUCH

MABUHAY

Wij willen als allerlaatste nog het volgende mede delen:

Heb je nog knuffels, zomerkleding, lakens, handdoeken, of stoffen tassen, kladblokken of andere bruikbare spullen (vraag het ons even), ze blijven welkom. Er zijn nog genoeg hulpbehoevenden in Lutod-Lutod. Als je ons spullen geeft voor het opsturen, zou een kleine bijdrage in de verzendkosten welkom zijn, dit is echter geen verplichting.

 

Alle video’s op een rijtje:

Film 1: Regen en wind, verwoesten veel.

Film 2: Pakketjes klaar maken voor Glenda slachtoffers.

Film 3: de huidige stand van schade

Film 4: zo leven er nog velen.

Film 5: Pakketjes maken voor de slachtoffers van tyfoon Yolanda

Film6: hulpgoederen worden thuis uitgedeeld

Filmp 7: Hulpgoederen worden in het buitengebied uitgedeeld

Film 8: De laatste (extra) hulpactie.